LVF blog: Menneskeliv er ikke til salg, men til glæde og gavn

Af Jørgen Thomsen, rådgiver i Folkekirkens Nødhjælp og delegeret ved Det Lutherske Verdensforbunds 12. generalforsamling i Namibia

34498166751_4c8759160c_k
Foto: Albin Hillert/LVF.

Vi er til morgenandagt ved Det Lutherske Verdensforbunds generalforsamling. Oppe ved alteret går en række par, hvor den éne fører den anden i lænke. En efter en nævner de mennesker, der i dagens verden lever i ufrihed: gadebørn og gældsslaver, organsælgere, ofre for menneskehandel og fattige migrantarbejdere. Mennesker med det tilfælles, at de bliver tingsliggjorte – og faktisk solgt for penge.

Morgenandagten leder over i bibelrefleksion og foredrag om befrielse, menneskeværd og konklusionen: “Mennesker er ikke til salg” – dagens overskrift på generalforsamlingen.

34466553172_7047a2d96b_k

Den norske teolog Kjell Nordstokke holdt oplæg på temadagen “Mennesker er ikke til salg”. Foto: Albin Hillert/LVF.

 

Den norske teolog Kjell Nordstokke udfolder det sådan, at “menneskeliv ikke er til salg, men til liv, glæde og gavn.” Ifølge Nordstokke læser Luther Bibelen sådan, at “hvert eneste menneske er skabt med ret til at være et subjekt med en nobel bestemmelse til at tjene Gud og næsten. Ingen har ret til at reducere noget menneske til et objekt.”

Alligevel sker netop dét, når de nævnte grupper – og mange flere – presses ud af en underreguleret verdensøkonomi, hvor 8 mænd ejer lige så meget som verdens 3,6 milliarder fattigste tilsammen (jævnfør Oxfams rapport fra 2017 om ekstrem ulighed – FNs Verdensmål nr. 10). Det betyder, at pengetanke er så store og stærke, at de kan manipulere deres egen skattebetaling, drive lønninger i bund og købe indflydelse i politik.

Hvad er kirkens rolle i den virkelighed? Ifølge Nordstokke er kirkens rolle at være en røst i det offentlige rum, som fastholder retten til, at alle mennesker kan deltage i samfundet og økonomien på fair vilkår. En røst, der italesætter grænser for grådighed og prædiker og praktiserer enkelthed, mådehold og det fælles bedste.

Vi oplever en centrifugalkraft, der kaster alle af karrusellen, som ikke er stærke nok til at holde fast. Kirkens modspil er at samle, åbne op og inkludere. Ligesom dåben er åben for alle. Og nadveren samler høj og lav.

Under en blå, skyfri solskinshimmel vandrer tankerne videre. Hvad er det, der får os til umætteligt at rage til os og bygge forråd helt ude af trit med faktiske behov? Er det en personlig udgave af den samme frygt og sikkerheds-besættelse, som er på spil i storpolitik? Som opgiver troen på fællesskabet, rejser grænsehegn og melder sig ud – for at sætte “America first,” Storbritannien først, Denmark først – og mig først? Først og sidst.

I baghovedet har jeg et essay om “Frygt” af den amerikanske forfatter Marilyne Robinson – tidligere præsident Barack Obamas yndlingsforfatter og samtalepartner, En stærk og indflydelsesrig tekst, hvor hun analyserer, hvad der er gået galt i det amerikanske samfund og hvor hun viser, hvordan frygt, foragt for de fremmede og den rige elite samt længsel efter sikkerhed har skabt et samfund, der opnår det modsatte: skuddrab, ekstrem ulighed og endnu mere at være bange for.

Marilynne Robinson udnævner evangeliets “Frygt ikke” til at være kristentroens vigtigste bidrag til den moderne samfundsdebat. Og hun minder om ironien i, at de højrenationale kristne, der taler frygten op og i dag driver muslimer og mexicanere ud af det gode selskab, er efterkommere af dem, der selv blev jaget ud af Europa som calvinister og huguenotter, lutheranere og puritanere og andre uønskede børn af reformationen i modreformation i 1700-tallet. Hvor de flygtede til Den Nye Verden, til USA. Som bådflygtninge…

Heroverfor kalder hun til samling i USA, såvel som i Europa, om det ægte kristne “Frygt ikke!” Om den frygtløshed – om det mod – der tør møde ’den anden’ i åbenhed. Det er i dag, siger Robinson, den kristne humanismes vigtigste bidrag til samfundsdebatten og til demokratiet, at turde se ethvert andet menneske som skabt i Guds billede. Og netop ikke, tænker jeg, som en vare der kan sælges efter forgodtbefindende.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s