LVF blog: Lad nåden få frit løb i DR Congo

På Det Lutherske Verdensforbunds 12. generalforsamling i Windhoek, Namibia, holdt den congolesiske læge Denis Mukwege et foredrag om sit virke i DR Congo og om, hvordan troen giver ham et glimt af håb for en bedre verden. To af de danske deltagere beretter her fra foredraget:

34553135066_471b4757dc_k

“Vi fik alle et glimt af håb”

Blogindlæg af Jonas Adelin Jørgensen, generalsekretær i Dansk Missionsråd og delegeret ved Det Lutherske Verdensforbunds 12. generalforsamling i Namibia:

 

Jeg er lige kommet ud fra en bevægende time sammen med den congolesiske læge Denis Mukwege. Han var blevet bedt om at holde hovedoplægget i Det Lutherske Verdensforbund, som i disse dage mødes. Han talte om forsoning og kvinders rettigheder. Baggrunden var dyster og grusom, men det, han kunne fortælle gav os alle et lille glimt af håb.

 I 1990’ernes borgerkrig i Den Demokratiske Republik Congo blev et nyt og grusomt ’våben’ opfundet, nemlig den systematiske voldtægt af kvinder i alle aldre. De fysiske og psykiske skader efterlod hele samfund ydmygede og ødelagte, uden værdighed og uden håb. Denis Mukwege begyndte at operere kvinderne, men selv efter årtiers operationer af tusindvis af kvinder er der stadig et næsten uoverkommeligt behov. Selv er han talrige gange blevet truet på livet, og hans egne døtre er blevet kidnappet.

 Da Mukwege blev spurgt om, hvad der gav ham håb, gav han et fantastisk svar: “Det som giver mig håb, er ikke, at mennesker bliver bedre. Det som giver mig håb, er at Gud er en fast borg,” sagde han.

“For at være en del af Guds mission, og for at give nåden frit løb, så må vi involvere både mænd og kvinder.  Begge har krav på værdighed og respekt,” fortsatte han.

Mange steder er kvinder udsat for vold og umenneskelig behandling. Kirkerne har her et specielt ansvar. For at være befriet af Guds nåde gælder lige fuldt for kvinder som for mænd.

Mange af vores danske missionsorganisationer er sammen med deres partnere engageret i kvindeprojekter – sundhed og mikrofinans er de mest prominente eksempler.

Denne pinse vil jeg specielt tænke på disse kvinder, og på den befrielse, som også de har ret til at få del i.

————————————————–

Skal kultur overdøve moral og kristentro?

Blogindlæg af lektor Hanna Broadbridge, medlem af Folkekirkens Mellemkirkelige Råd og delegeret ved Det Lutherske Verdensforbunds 12. generalforsamling i Namibia:

I mange områder i verden foregår der uhyrlige overgreb mod kvinder og børn. Vold er for dem en dagligdags ting, og voldtægt oplever mange børn og unge kvinder.

Selv helt små børn og babyer bliver udsat for seksuelle angreb der ofte ender med døden, eller i det mindste med forfærdelige skader på både krop og sjæl.

Denis Mukwege, en fremstående læge fra DR Congo fortalte på Det Lutherske Verdensforbunds Generalforsamling i Namibia torsdag om sit arbejde, undertiden med eget liv og sikkerhed som indsats,  med at hjælpe disse voldsofre via operationer og traumebehandling, tilbage til et liv der kan leves, om end med mange ar og smerter.

Reaktionerne blandt de mange delegerede var voldsom og næsten entydig. Men der var også enkelte stemmer, mandlige, der forsøgte at tale for kulturelle rettigheder og stillede spørgsmål om kvindernes egen indstilling til deres rolle som kvinder i en kultur, der stadig er mandsdomineret med ulige rettigheder.

Kirkerne kan spille en stor rolle her og formidle oplysning om rettigheder, om ligeret, om selvbestemmelse. De første skridt for begge parter er oplysning og undervisning, i hjemmene, i skolerne og i kirkerne.

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s