Forventningens …..?!

– om glæde og forvirring på vej til  Kirkernes Verdensråds (WCCs) generalforsamling i Busan

Af biskop Peter Fischer-Møller

Folkekirkelig delegation i Busan. På billedet:  Biskop Peter Fischer-Møller, Jørgen Skov Sørensen (sekretariatschef, Folkekirkens mellemkirkelige Råd) og Kirsten Auken (Folkekirkens Nødhjælp).

Folkekirkelig delegation i Busan. På billedet: Biskop Peter Fischer-Møller, Jørgen Skov Sørensen (sekretariatschef, Folkekirkens mellemkirkelige Råd) og Kirsten Auken (Folkekirkens Nødhjælp).

I begyndelsen…
En uventet, men velkommen henvendelse fra Det Mellemkirkelige Råd dumper ind i mailboksen: vil du stille dig til rådighed som delegat for folkekirken ved Kirkernes Verdensråds generalforsamling i Busan, Sydkorea 29/10-9/11 2013?
Jo tak, det vil jeg gerne.

Det er jo en enestående mulighed for at mødes med kirkefolk fra hele verden.

Et levende udtryk for at kristendom ikke kun er lokalt relateret til sognet og landsbykirken og søndagsgudstjenesten. At evangeliet knytter os sammen på tværsaf sprog, kulturer og verdensdele. At ordet stadig bliver kød og tager bolig ibladt os, når vi deler troen på den treenige Gud og lader det kaste lys over vores fælles verden.

De teologiske pointer har Grundtvig været med til at åbne for mig. Jeg har haft mulighed for at arbejde med det under en studieorlov i Mexico for 10 år siden. Jeg har skrevet lidt om det i bogen: Et glimt af Gud – en mayalandsby og dens bibelhistorier. Og jeg har som formand for bestyrelsen i Danmission set, hvordan denne teologi sætter frugt i form af rigtig meget godt arbejde med præsteuddannelse, støtte til lokale kirker, fattigdomsbekæmpelse og interreligiøs dialog.

Så jeg er ikke helt forudsætningsløs. Men jeg har ikke før været med til et møde af denne slags og i denne størrelsesorden før.

Jeg har faktisk været noget skeptisk overfor “konference-økumenien” og ironiseret over de mange dokumenter og mange ord.

Men nu er der altså en mulighed for at få fordommene trykprøvet.

Forberedelse – ikke en smal sag!
Tiden nærmer sig, og materialerne begynder at banke på i mailboksen.
Efterhånden ret overvældende.
Godt at folk med erfaringer fra tidligere generalforsamlinger i WCC eller Det Lutherske Verdensforbund (LWF) skal med og kan hjælpe med at prioritere lidt i det omfattende materiale.

I forbindelse med Danske Kirkedage i Ålborg, får den danske delegation mulighed for at mødes med generalsekretær Olav Fylke Tveit, og her blev temaet for konferencen: Livets Gud – led og til retfærdighed og fred udfoldet, så det gav god mening. Og jeg får mulighed for at pege på den globale opvarmning og de globale klima- og miljøudfordringer som noget af det, jeg håber generalforsamlingen ville forholde sig til. Der bliver lyttet og nikket.

På vej til Busan
Efter en lang og varm sommer er det endelig blevet efterår. Mens bladene falder af træerne bladrer jeg mig igennem udvalgte dele af forberedelsesmaterialet. Der er lagt meget arbejde i de af de forskellige arbejdsgrupper og komiteer fremlagte papirer om kristen enhed, mission, diakoni, globalisering m.m. Men mens jeg læser mig igennem bunken,  bliver det tydeligt, at der er nogle temaer, der går igen: vægtforskydningen fra nord til syd, fokus på verdens marginaliserede og deres spirituelle ressourcer og materielle behov, og en kritisk holdning til den vestlige kultur.

Rejseuroen begynder at melde sig. Ville det ikke have været herligt med 2 uger hjemme i Roskilde med en ret blank kalender og mulighed for både at få ryddet op på skrivebordet og gravet haven? Jo! Men det er altså også rigtig godt at få løftet blikket fra de hjemlige sager.
Kastrup og Øresundsbroen bliver slugt af skyerne. Nu ser vi frem mod WCC i Busan.

Peter Fischer-Møller er biskop over Roskilde Stift og delegeret på KV’s generalforsamling.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s